Конференція “Суспільно орієнтоване навчання для відбудови України” (28-30.11.2023 р., онлайн/офлайн)

28-30 листопада 2023 р., команда Національного Еразмус+ офісу в Україні доєдналася до конференції “Суспільно орієнтоване навчання для відбудови України”, що відбулася в Українському католицькому університеті та онлайн. Захід організовано Українським католицьким університетом, Сумським державним університетом і НТУ “Дніпровська політехніка”.

Протягом трьох днів пройшла низка онлайн та офлайн заходів присвячених суспільно орієнтованому навчанню. Це відомий у світі інноваційний освітній підхід, мета якого підвищити громадську залученість студентів і викладачів, а також творити позитивні суспільні зміни у процесі навчання. Такий підхід сприяє розвитку командної роботи, лідерства, критичного мислення, інклюзивної освіти. 

У заході прийняло участь понад 37 учасників.

ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦІЇ

Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні привітала команду з перемогою в потужному конкурсі та подякувала за кропітку роботу команд та підтримку партнерів під час складного часу випробувань і викликів воєнного стану в Україні. Також, спікерка наголосила про основні пріоритети під час впровадження проєкту з фокусом на подолання викликів та наслідків війни, сучасність та інноваційність контенту, методологій, ресурсів та результатів, а також інклюзивність і використання цифрових та зелених технологій.

Учасники конференції обговорили важливість та актуальність третьої місії університетів – суспільного служіння, європейський досвід, найкращі практики, співпрацю університетів та громад через суспільно орієнтоване навчання та перші кроки українських університетів у розвитку цього напрямку. 

Спікерами та учасниками заходу були представники академічної спільноти, викладачі та студенти Українського католицького університету, Сумського державного університету, НТУ “Дніпровська політехніка” та інших закладів вищої освіти України, вчителі-практики, громадські організації зацікавлені в співпраці з університетами, а також закордонні партнери з університетів KU Leuven (Бельгія), Università LUMSA (Італія), Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt (Німеччина). 

Конференцією розпочалася трирічним проєктом ServU у якому передбачено кілька ключових напрямків діяльності: 

  • активне поширення підходу суспільно орієнтованого навчання серед українських навчальних закладів, враховуючи умови воєнного стану; 
  • визначення потреб громад та розв’язання наявних локальних проблем через суспільно орієнтоване навчання;
  • також планується розробка методології, якою зможуть користуватись інші заклади освіти.

Проєкт ServU є гарним прикладом міжуніверситетської співпраці, яка допомагатиме Україні у складний час. 

В останній день конференції українські університети поділились власними прикладами суспільно орієнтованих проєктів, а також озвучили бажання в межах проєкту ServU систематизувати свою діяльність по суспільно орієнтованому навчанню та напрацювати конкретні програми чи курси, які можна було б надалі використовувати для розвитку цього напрямку освіти.

Попередня Стипендії CEEPUS Freemover для українських студентів та викладачів